top of page
Winds of war.png

הדפסי תעמולה יפניים
בתקופת מלחמת סין-יפן הראשונה
ומלחמת רוסיה-יפן

Winds of war4.png

הומור וסאטירה בהדפסי מלחמה

באמצע המאה ה-19, לאחר כמאתיים וחמישים שנות הסתגרות, יפן פתחה את שעריה למערב ובעקבות כך נוצרו קשרי מסחר עם מדינות שונות. כמו כן, הוקם צבא גדול על מנת להגן על האינטרסים האסטרטגיים של יפן במדינות השכנות, כשם שעשו מעצמות רבות בעולם באותה תקופה.

בשלהי המאה ה-19 גברו הסכסוכים הטריטוריאליים שהיו ליפן עם סין על אדמת קוריאה והיא שלחה כוחות צבא לאזור. בראשית המאה ה-20, יפן עשתה זאת שנית כאשר התגלו סכסוכים דומים בינה לבין רוסיה. במהלך מלחמת סין-יפן (1895-1894) ומלחמת רוסיה-יפן (1905-1904) הצבא היפני נלחם בחזיתות שונות בקוריאה ובמנצ'וריה שבסין.   

במהלך המלחמות המודרניות הראשונות של יפן, אמנים רבים החלו לעצב הדפסי תעמולה, המהללים את צבאם ומתארים את הקרבות העזים בהם השתתף.  לפני הופעת הדפסי המלחמה, הדפסי העץ הנציחו בעיקר את שחקני תאטרון הקבוקי (Kabuki), רובעי השעשועים ונערות השעשועים ששירתו בהם את לקוחותיהן, האבקות הסומו, תמונות נוף ועוד. הדפסים רבים שימשו ככרזות פרסומת.

הדפסי המלחמות כללו מספר נושאים ובהם: הקרבות בהם ניצח הצבא היפני בעזרת אניות קרב חדישות וכלי נשק מודרניים ודיוקנאות של קצינים בכירים וחיילים אמיצי לב. אזרחים פטריוטים השתוקקו לרכוש את ההדפסים הללו והתחרות בין המוציאים לאור על לבו של הקהל היתה קשה. הדפסים חדשים עוצבו, הודפסו והופצו מיד עם פרסום הדיווחים משדה הקרב. הדפסים שהנציחו מראות של קרבות אשר נצפו מראש, עוצבו מבעוד מועד על מנת לזרז את התהליך. כתוצאה מכך, לעתים הודפסו תמונות של אירועים שלא התרחשו כלל.

בהדפסים תוארו הניצחונות בקרב ואחוות הלוחמים היפנית. המלחמה הוצגה בדרך כלל כאידיאלית - כמעט ולא נשפכת בה טיפת דם אחת. הדפסי מלחמת סין-יפן מתארים את החייל ההרואי, בעוד שהדפסי מלחמת רוסיה-יפן עושים זאת פחות. תיאור גיבורים מכל מעמדות העם ודרגות הצבא היה חלק מהמאמץ להביא את המלחמה לעם הפשוט. אלו היו גיבורים שאיתם העם יכול היה להזדהות והדבר הקל על הגיוס לצבא.

בימי מלחמת סין-יפן (1895-1894) ומלחמת רוסיה-יפן (1905-1904) פורסמו הדפסים סאטיריים של אמנים שונים שהתייחסו בבוז לאויב בזמן המלחמה. במשך שתי המלחמות של תקופת מייג'י, הדפסי קריקטורה צבעוניים ומסורתיים יוצרו במספר גדול. קריקטורות המלחמה, היו בין הקריקטורות האחרונות, שפרסומן החל בעקבות רפורמת טמפו.

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית

שעות פתיחה:

ימים א' - ה'   19:00-10:00
יום ו'            13:00-10:00
יום שבת       19:00-10:00

כתבותינו: שדרות הנשיא 89, חיפה: info@hms.org.il 04-8383554

bottom of page